Normál fakivágás

Normál fakivágásnak számít a közepes méretű, nem szorosan házak, úttest, járda és más műtárgy melletti fák eltávolítása, ami az alap fakivágás_1.besorolás alá esik.

Fakivágás alpin technikával>

Merőben más helyzetet teremt, amikor az onimózus fa kivágásához alpin tecnikát kell alkalmaznunk, mert az már alap fakivágás_2 kategóriába tartozik, hiszen a 2-es veszélyességi kategória tipikus esetéről beszélünk. Ilyenkor a fa lebontása felülről történik.

Fakivágás kosaras autóval

Fakivágást kosaras autóval Extra fakivágás1 rendszerünkbe tartozik, amely 3-mas veszélyességi kategória. Itt a feladat a fa méretétől, az ágak állagmegóvás alá eső tárgyak fölé nyúlásától és több egyéb tényezőtől függhet, ami miatta egyes munkák magasabb kategóriába tartoznak.

Közutakon és közutak mentén

Fakivágás és út tisztítási feladatok adódnak közutak mentén, viharkárosult, megdőlt fák kivágása esetén, illetve azok maradványainak az utakról való eltakarításakor. Médium 1 és 2. Amennyiben az utak lezárhatók, úgy 1-es veszélyességi kategória, ha nem, akkor magasabb fokozatok lépnek életbe. A feladat nagysága jelentős mértékben függ a kár mértékétől. Sok esetben a kármentesítést SÜRGŐSSÉGGEL kell elvégezni a tűzoltóság és a katasztrófavédelem egységeivel való szoros együttműködésben, ami komoly kihívást jelent.

Hasznos információk

A GKM 122/2004. (X. 15.) rendelete szerint a biztonsági övezet környezetében levő fák, bokrok ágait az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles rendszeresen eltávolítani, ha azok a szabadvezeték biztonsági övezet határát elérik. A vezetékek biztonsági övezetének terjedelme: • Kisfeszültségű (0,4 kV-os) csupasz hálózat esetén: a vezetéktől mért 1 méteres távolság. • Középfeszültségű (1-35 kV-os) hálózat esetén: a szélső vezetőtől oldalirányban mért 5-5 méter, illetőleg 2,5- 2,5 méter, bel-területre, ha a vezeték fokozott biztonsági előírások betartásával létesült. • Nagyfeszültségű (120 kV-os) hálózat esetén a nyugalomban lévő szélső fázisvezetők függőleges vetületétől számított 13 - 13 m-es távolság. Amennyiben szükségét érzik a munkálatokkal kapcsolatos megbeszélésnek, - feszültségmentesítés, felügyelet kérése stb. - készséggel állunk rendelkezésükre. Hívja a Telecentrumot (helyi tarifával hívható telefonszám): 06-40-38-38-38 (ELMŰ), 06-40-28-28-28 (ÉMÁSZ) Tájékoztatjuk, ha az ingatlan tulajdonosa gallyazási kötelességét nem teljesíti, az áramszolgáltató a közcélú villamosmű működtetésének törvényben előírt kötelezettsége miatt (2001. évi CX. törvény 72.§.) a veszélyt saját költségén el kell, hogy hárítsa, amely munkálatok elvégzését az ingatlan tulajdonosa (kezelője) tűrni köteles. Annak ellenére, hogy az ELMŰ szakképzett alvállalkozókat foglalkoztat, a munka kimenetele nem feltétlenül ugyanaz, mintha azt a tulajdonosa maga végezné, hiszen az ELMŰ fő szempontjai érthető módon a biztonságos üzemeltetés és a legkisebb költségráfordítás.

 • This is the second module published on position slider_modules.

 • This is the third module published on position slider_modules.

 • Fa lebontás!

  Ágról ágra le kell bontani a fát?*

  Amikor nem lehetséges a fa szimpla kivágása még drasztikus irányba húzással sem.

  A legkritikusabb feladatok közé tartozik a fa ágról ágra történő lebontása, miközben ügyelünk az anyagi értékek, a közlekedők és a dolgozók biztosngára.
  *Ilyen esetekben különösen fontos szakemberhez fordulnia 06-20-465-4518.

 • Tavaszi akció -20%!

  Veszélyessé vált télen a fa?*

  Bízza szakemberre a fa eltávolítását!

  Ha úgy látja, hogy az Ön területén, vagy a felelősségébe tartozó területen meggyengült a fa, hívjon ki olyan szakembert annak eltávolítására, aki átvállalja a felelősséget Öntől.
  *Súlyos felelősséggel jár a meggyengült fák biztonságos eltávolítása.

 • FELELŐSSÉGVÁLLALÁS!

  Szakszerű, biztonságos fakivágást szeretne?*

  Professzionális szakembereink megtalálják a megfelelő megoldást bármilyen fa eltávolítására.

  A fakivágás nem játék. Komoly szaktudást, nagy gyakorlatot és méregdrága felszerelést igényel a biztonságos faeltávolítás. Csak profi szakembereket bízzon meg!
  *Hívjon most: 06-20-465-4518.

Kézi tuskókiszedés

Kisebb méretű tuskók kiszedése megoldható kézi eszközök segítségével.(ásó, balta, csákány, stb.) Ilyen esetben a favágást során az utolsó 1-2-3 méter törzset - a körülményektől függően – rajtahagyjuk a tuskón, majd a tuskót körbeásása közben elvagdossuk az oldalgyökereket. Megfelelő mélységbe jutva megkezdődhet a tuskó kifordítása, amely a meghagyott törzsrész tetejére kötött kötél, és kézi vagy gépi vonóerő segítségével történik. Az így hozzáférhetővé vált alsó gyökerek elvágása után a tuskót kiemelhető a munkagödörből. Előnyei: - gépek által nem megközelíthető tuskók is kitermelhetők ezzel a módszerrel. - „gyors” eljárás (kb.: 1-2 órától, 1-2 napig tart a mérettől, és a helyszíntől függően) Hátrányai: - nehéz, és időigényes művelet, mivel emberi munkaerőt kell alkalmazni - nagy munkagödröt igényel, ami a környezet jelentős bolygatásával jár - következésképpen viszonylag drága eljárás

Gépi tuskókiszedés

Amennyiben megfelelő hozzáférés biztosítható a tuskóhoz, vagy több darab eltávolítására van igény, érdemes a gépi tuskókiszedést mérlegelni. A módszer gyakorlatilag azonos a kézi tuskókiszedés folyamatával, (körbeásás, gyökerek elvágása, kifordítás) azzal a különbséggel, hogy több tonna feszítőerővel rendelkező markoló végzi a feladatot, az emberi teljesítőképesség sokszoros hatékonyságával. Előnyei: - gyors eljárás - több tuskó esetében, vagy nagyméretű tuskónál egyértelműen gazdaságos Hátrányai: - jelentős helyigény (általában közterületeken, illetve parkokban alkalmazható, ahol a hozzáférés biztosítható, kertekben csak ritkán) - még a kézi tuskókiszedésnél is jóval nagyobb a tuskó környezetének „átrendezése” Gépi tuskómarás: Jelenleg nálunk még kevéssé elterjedt, de nyugaton nagyon közkedvelt eljárás. Lényege, hogy a tuskót egy viszonylag kisméretű, de nagy teljesítményű – általában önjáró – célgéppel közelítik meg, ami vídiabetétes marótárcsája segítségével, gyakorlatilag a föld alá „marja” a fakivágás után megmaradt tuskót. Előnyei: - rendkívül gyors megoldás - gyakorlatilag bármekkora tuskó lemarható a környezet minimális bolygatásával - lehetőség van a tuskót csak pár centivel (8-10cm) a talajszint alá marni, ami a füvesítéshez elegendő, és a tuskó többi részét a föld gondjaira bízni. - nem mozdítható, sérülékeny tereptárgyak esetében, (kerítés, lábazat, sziklakert, járda, stb.) amik alá a fák gyökerei előszeretettel be szoktak nőni, a markoló felszakítaná a gyökérzettel együtt a tereptárgyakat is, míg tuskómaróval ez kiküszöbölhető Hátrányai: - kisméretű tuskómaróval a legkisebb helyre is be lehet férni, tehát magának az eljárásnak nincs hátránya (csak magának a gépnek: nagyon drága… - de ez a hasznosságával függ össze :- )

Alternatív tuskópusztítási eljárások

Pirolízis: (valamely anyag kémiai lebontása a hő segítségével, azaz égetés) Ha a tuskó környezete megengedi, - többnyire lakossági ügyfeleinknél szoktuk javasolni – a legolcsóbb megoldást. Amikor, a talajszint felett elvágott tuskót választjuk a baráti/családi összejövetelek alatt rendezett szalonnasütések, bográcsozások helyszínéül, és nemes egyszerűséggel, a tuskó tetején rakunk tüzet. Amíg a babgulyás, vagy a halászlé megfő, a tuskó szépen sorvad az izzó parázs alatt, maga is hozzájárulva ételünk melegítéséhez. Korhasztás: A másik alternatív megoldás szintén a gasztronómia területéről származik. Nevezetesen, hogy a tuskót pl. laskagomba termesztésre használjuk. Ez ugyan a „bográcsozós” megoldásnál jóval lassabb, viszont nem kevésbé ízletes, főleg, ha szeretjük, a gombát. Ehhez nem kell mást tennünk, mint jeleznünk a „tuskópusztítási” szándékunkat a favágást végző szakembernek, aki a tuskó tetejét láncfűrésszel bevagdossa. Ezután már csak el kell menni a legközelebbi mezőgazdasági boltba, ahol gombaspórát vásárolunk, és a „telepítési” útmutatást betartva kezdődhet a gombatermesztés. Ahogy a gombák egyre nagyobbak lesznek, úgy lesz a tuskónk egyre porhanyósabb, míg végül felkapálható állapotba kerül...

Gyakori kérdések

Mikor van a vezetékhez túl közel a növényzet? Kisfeszültségű csupasz hálózat esetén 1,25 m, középfeszültségű (1-35 kV-os) 2 m, nagyfeszültségű (120 kV-os) vezeték esetében 4 m távolságot kell tartani a legkedvezőtlenebb esetben is (pl. az ágak szélviharból vagy jegesedésből származó lehajlásánál). A növényzetet olyan állapotban kell tartani, hogy a következő gallyazásig - a növekedést is figyelembe véve - ezek a távolságok biztonságosan meglegyenek. Szabadvezeték alá ültetésre javasolható, alacsony koronamagasságú díszfafajták: Acer campestre "Nana" - gömbkoronájú mezei juhar Acer platanoides "Globosum" - gömbjuhar Catalpa bignoides "Nana" - ernyőskoronájú szivarfa Crataegus laevigata "Paul's Scarlet" - pirosvirágú galagonya Fraxinus excelsior "Nana" - gömbkőris Fraxinus ornus "Mecsek" - mecseki virágos kőris Malus x adstringens "Hopa" - díszalma Malus baccata "Street Parade" - bogyós díszalma Malus x purpurea "Eleyi" - pirosvirágú díszalma Morus alba "Nana" - törpe eperfa Prunus cerasus "Umbraculifera" - gömbmeggy Prunus fructicosa "Globosa" - gömb-csepleszmeggy Sorbus aria - lisztes berkenye Sorbus borbásii - Borbás-berkenye Tilia tomentosa "Bori" - kiskoronájú ezüst hárs Tilia tomentosa "Teri" - kiskoronájú ezüst hárs Mikor kezdi meg az áramszolgáltató a munkáját? Az áramszolgáltató az érintettek értesítése mellett folyamatosan végezheti az üzemeltetését veszélyeztető növényzet eltávolítását. Az ingatlantulajdonosoknak a TELECENTRUM áll rendelkezésére ahhoz, hogy az áramszolgáltatót értesítsék arról, hogy a munkát maguk fogják elvégezni." Szabad-e növényt ültetni villamosvezeték alá? 1. Mire ügyeljünk fatelepítéskor? Fontos tudnivaló, hogy a biztonsági övezetben tilos olyan fát telepíteni, amely a vezetéket veszélyezteti. Ha fát ültetünk, mindig gondolni kell a fa végleges formájára, méretére, tehát arra, hogy a fa néhány év múlva sokkal nagyobb lesz. Inkább olyan helyre telepítsük, ahol hosszabb távon sem zavarja a vezetéket, illetve: ahol a vezeték hosszabb távon sem fogja a fa életét megnyomorítani. A szabadvezeték alá csak olyan fafajták ültetése célszerű, melyek kifejlett koronamagassága nem éri el a vezeték biztonsági övezetét. Ebben az esetben a gallyazás gyakorisága és mértéke jelentősen csökkenthető, esetlegesen teljesen elhagyható. Faültetés,kivágás ,csonkolás szabályai 2008.05.21. 12:38 Érdemes elolvasni . Fák ültetésének szabályai Fa és cserje belterületi telkeken többnyire a következő előírások betartásával telepíthető: * kiskoronájú fa telekhatártól, épülettől minimum 2 méterre * közép- és nagykoronájú fa telekhatártól-, épülettől minimum 3,5 méterre * cserje és örökzöld telekhatártól, épülettől minimum 1 méterre Utcai fasor a következő előírások betartásával telepíthető: * kiskoronás fa telekhatártól, épülettől minimum 2,0 méterre * ajtó, ablak elé legkevesebb 2,5 méterre * kapubehajtótól legkevesebb 0,8 méterre, * törzsmagasság minimum 2,2 méter * Középkoronájú fa telekhatártól, épülettől minimum 2,5 méterre, ajtó, ablak elé legalább 3 méterre, kapubehajtótól minimum 1 méterre, * törzsmagasságuk minimum 2,2 méteres kell legyen, hogy könnyedén elférjenek alatta a járókelők. * Nagykoronájú fa telekhatártól és épülettől minimum 3 méterre, ajtó-, ablak elé minimum 3,5 méterre, (fasorban egységes törzsmagassággal) * kapubehajtótól minimum 1,5 méterre, * törzsmagasság minimum 2,2 méter. Fák kivágásának és csonkolásának szabályai * A 10 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fa kivágása engedélyköteles. Ez alól kivétel a 20 centiméternél kisebb törzsátmérőjű, nem közterületi gyümölcsfa. Eszerint a telkünkön belül, azaz magánterületünkön található 10 centiméternél vastagabb átmérőjű díszfák kivágásához többnyire engedély kell, csakúgy, mint a 20 centiméteresnél vastagabb gyümölcsfák eltávolításához. * A védett fafajok és bármilyen 30 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fa kivágása csak a növény rossz egészségi állapota vagy szükségszerű - más módon és helyen véghez nem vihető - építési munka, illetve életveszélyes állapot megszüntetése érdekében történhet. * Építés miatt kivágásra kerülő fát az övezeti előírás mértékéig pótolni kell. A fapótlás helyét, módját az alkalmazott növényfajt, az ültetendő növény méretét, minőségét a városi főkertész véleményezése alapján az építésügyi hatóság határozza meg. A fapótlás szakszerű elvégzéséről a pótlásra kötelezett tartozik gondoskodni. A fapótlás faérték számítással meghatározott egy összegben megváltható. * Facsonkolás, alakító metszés 20 cm-nél nagyobb törzsátmérőjű egyedi fán csak életveszély elhárítása érdekében történhet, szakember jelenlétében. * Fasor alakító-, illetve egészségügyi metszését kizárólag szakember illetve szakcég végezheti. * Közterületen lombos fa és tű- vagy pikkelylevelű örökzöld telepítése helyenként engedélyköteles. * A szabályozási tervben jelölt fasorok helyeit sem magas, sem mélyépítési létesítményekkel elépíteni, a fasortelepítés helyét megszüntetni nem lehet. * Közmű, elektromos- és egyéb mély-, és magasépítési munkák során a növényzetben keletkezett kárra a faérték számítás alapján az illetékes hatóság megváltási árat szabhat ki. * Fapótlásként a kivágott fa 1 m magasságban mért törzskörméretének megfelelő összméretű fák telepítendők A fakivágási engedélyt bel- és külterület esetén a területileg illetékes jegyzőhöz kell benyújtani. Országos, vagy helyi közúthálózat tartozékaként álló, vagy a közút határától 10 méteren belül álló fa esetén az engedély iránti kérelmet a közút kezelőjéhez kell benyújtani. A kérelemben meg kell jelölni a kivágás helyét, az érintett fák darabszámát, fajtáját és átmérőjét, a kitermelés okát, a kérelmező nevét és lakcímét.

Breadcrumbs

Fakivágás lakott területen

Lakott területen lévő, épületet veszélyeztető fák kivágása alap fakivágás_1. Az ilyen tipikus feladat jellemzően 1-es veszélyességi kategória alapján kerülnek meghatározásra, amin igen ritkán változtat a szemle, amely során feladatmeghatározás történik. Minden esetben hasznos, ha már az ajánlatkéréshez fényképet vagy videót csatol a megrendelő, mert így minimalizálható annak kockázata, hogy a megvalósíthatósági elemzésbe és a feladatleírásba az előzetes becsléshez képest jelentősen más feladatok, és ehhez mértem más kiajánlási ár kerüljön, ami adott esetben túlmutat a megrendelő lehetőségein.

Written by Super User

This is a smaple article displayed in the main component area. The main component area is not a module position. It´s where Joomla! display all its core stuff, like the blog, the contact or register form, a single article (like this), 3rd party components etc.

Koronavágás

Speciális fakivágási feladat lehet a koronavágás, ami jellemzően alap fakivágás_1 besorolású 1-es veszélyességi kategória mellett, de ez nem feltétlenül van így a feladat kiterjedsége miatt.

Vilanyvezeték

Villanyvezetékre nőtt, forgalmat akadályozó, belógó fák ágainak lemetszését nem a legegyszerűbb feladatok közé soroljuk, inkább az extra fakivágás csoport tagja, miközben az 5-ös veszélyességi kategóri tagja.

Közvilágítás-takarás

Szintén az egyszerűbb feladatok közé tartozik a közvilágítást takaró növényi részek eltávolítása, ami alap fakivágás_1 és 1-es veszélyességi kategória.

Egymást keresztező ágak

Egymást keresztező ágak eltávolítása alap fakivágás_1 és 1-es veszélyességi kategória amennyiben az ágak komolyabb gépek nélkül elérhetőek, sőt ennek az egyszerűbb helyzetei miatt fölösleges szakembert hívni.

Bozótvágás

Gondozatlan területek, bozótosok, árterek, árokpartok teljeskörű tisztítása is inkább munka-, mintsem szakember-igényes alap fakivágás_1 és 1-es veszélyességi kategória.

Customer Quote

Egy vevőnk mondta

Amikor kijöttek a szakemberek, erős túlzásnak éreztem a felszereltségüket, ahogy azonban haladtak a fakivágással, úgy tűntek elő azok a részletek, amiért örülök, hogy nem magam a barátaimmal fogtunk bele a munkába. Marhára veszélyes és komplikált dolog egy szakszerű fakivágás, és jobb, ha az ember erre nem egy baleset során ébred rá. Dr. Kovács Tibor
Mi is örülünk, hogy munkáinkat követően megrendelőink elégedettek, és nem azt érzik, hogy fölöslegesen adtak ki ezreket. Annak azonban még inkább örülünk, hogy munkáink során rendkívül ritka mind a személyi sérülés, mind az anyagi kár, amire egyébként biztosítással rendelkezünk.

Created and designed by Pixelsparadise.com
With help of Bootstrap Framework and Flexslider by Madebymufffin

Joomla! ® name is used under a limited license from Open Source Matters
Pixelsparadise.com is not affiliated with the Joomla! Project.

Back to top